HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hur mycket vatten är egentligen hälsosamt att dricka?

19 apr, 2024 
Sandra Hiort
Elin Fredlund
Det kommer många olika bud kring hur mycket eller lite vatten vi bör dricka. Så vad är det egentligen som gäller? Vi bad läkaren reda ut!
Annons

Med jämna mellanrum vaknar diskussionen till liv igen – hur mycket vatten ska vi egentligen dricka? Vad händer om man dricker för lite? Eller dricker vi rent av för mycket? Trenden med att gå runt med en vattenflaska i handen hela dagarna har ju trots allt varit stor i många år. Och hur är det nu – kan man tillgodoräkna sig vätskan i maten i sitt totala vätskeintag? Vi bad en läkare reda ut det här en gång för alla.

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Hur mycket vatten du ska dricka per dag påverkas av flera faktorer – om du är man eller kvinna, vilket klimat du befinner dig i, om du är fysiskt aktiv och hur mycket vätskedrivande drycker som du dricker dagligen.

– Grundbehovet brukar beräknas till 30 ml/kg. Det motsvarar till exempel 2,1 liter/dygn för en person på 70 kilo. Det täcker förluster genom andning, hud, urin och tarm, säger Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin.

För en kvinna blir det ofta lagom att dricka 1,5 till 2 liter vätska per dygn.

Annons

– Kroppen är flexibel så intaget behöver inte vara exakt, 1–2 glas till måltider och lite däremellan är en bra start. Till det kommer vätskan i maten. Det motsvarar cirka en femtedel av det vi får i oss men brukar inte räknas in i drycken.

Ser man högre siffror, rekommendationer på 3–4 liter per dag så menar Christina Lundell att vätskan från maten ingår, eller att man vänder sig till träningsaktiva. Men vädret spelar också in.

– Vid värme och träning behöver du dricka extra. En flaska till ett måttligt träningspass upp till ett par liter extra en riktigt het dag, säger Christina Lundell.

Hur länge klarar man sig utan vatten?

Enligt Karolinska Institutet klarar människan sig utan vatten i ungefär tre till fem dagar. Detta beror dock på klimat, kroppsvikt och andra faktorer.

Symtom på vätskebrist

Hur vet man då om man dricker för lite vatten? Enligt Livsmedelsverket kan vätskebrist ge olika typer av symtom, till exempel:

Annons
  • Huvudvärk
  • Svårt att fokusera
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Uttorkade slemhinnor
  • Irritation
  • Hjärtklappning
  • Nedsatt appetit
  • Du producerar inte lika mycket urin som du brukar

Utöver vätska behöver vi också få i oss salt och eventuellt druvsocker (glukos). – Dricker du snålt koncentrerar njurarna urinet. Är kisset mörkt och du kissar sällan behöver du dricka mer. Ljusgult till halmgult är en normal färg, säger Christina Lundell.

Här kan du läsa mer om att dricka för lite vatten.

Kan man dricka för mycket vatten?

Det finns även risker att man dricker för mycket vatten. Dricker man för mycket under för kort tid kan det leda till vattenförgiftning, som följd av rubbad vätske- och saltbalans. Symtom är huvudvärk, illamående, förvirring, muskelsvaghet och muskelkramper, enligt Karolinska institutet. Men de allra flesta av oss får i sig den mängd vätska vi behöver.

Christina Lundell berättar att hon ibland träffar personer som dricker överdrivet, men att det är vanligare att man dricker i underkant.

– Vad gäller unga kvinnor som dricker för mycket/lite så söker de ofta för att de kissar för ofta/sällan och/eller är förstoppade. En del äldre män kan dricka för mycket öl (även lättöl) och bli trötta och hängiga för att de har för lite salter kvar i kroppen.

Annons

Äldre som dricker mer än de tål kan få svullna ben. Vissa behöver vara extra noga med mängden man dricker. Har du till exempel högt blodtryck eller hjärtsvikt kan för mycket vätska göra dig dålig. Samtidigt är äldre är också känsliga för vätskebrist, så det är en fin balans att hålla där.

Här kan du läsa mer om riskerna med att dricka för mycket vatten.

Kolsyrat vatten och smaksatt vatten - hur nyttigt är det egentligen?

Det har också varit mycket snack om vilkens sorts vatten som är mest hälsofrämjande. Cintronvatten, gurkvatten, ingefäravatten och kolsyrat vatten har varit populära alternativ för folk som vill dricka mer vatten.

– Varmt eller ljummet citronvatten upplevs av en del som lite lugnande för magen. Den huvudsakliga förklaringen är att ljummen dryck är snällare för magen än iskall. Ljummen dryck tas också upp lite bättre, säger Nutritionisten Anki Sundin.

Alltså är det snarare det faktum att vattnet är ljummet som hjälper till än att det innehåller citron. Vill man få i sig maximalt med vitaminer är det istället citronens skal som man vill åt!

Annons

Om du har som vana att dricka gurkvatten gäller ungefär samma sak. Även om gurka i sig innehåller hela 95 % vatten så är det faktiskt bättre att äta gurkan separat än att stoppa den i vattnet eftersom majoriteten av vitaminerna och mineralerna sitter just i skalet. Att dricka gurkvatten är ungefär likvärdigt med att dricka vanligt vatten. Det som skiljer sig är smaken.

Kolsyrat vatten är riktigt gott. Myten om att kolsyrat vatten ska vara dåligt för tänderna stämmer inte så länge bubblorna inte är kombinerade med socker. Skillnaden mellan kolsyrat vatten och vanligt dricksvatten är också att kolsyrat vatten innehåller mer luft. Därför behöver du dricka mer av bubbelvatttnet för att släcka törsten än vad du behöver av stilla dricksvatten.

Dricka varmt vatten

Att dricka varmt vatten från kranen är inte att rekommendera eftersom att detta innehåller metaller som är skadliga för kroppen. Att däremot dricka uppkokat vatten i till exempel te är som tidigare både gott och riktigt snällt mot magen.

Annons

Dricka vatten när man är sjuk

''Glöm inte att dricka tillräckligt med vatten'' är ett råd man ofta får när man är sjuk. Men behöver vi egentligen dricka mer vatten när vi är sjuka? Svaret är både ja och nej. När vi till exempel är mer snoriga, eller upplever symtom som kräkningar och diarré så förlorar vi givetvis mer vatten än vad vi vanligtvis gör. Då är det viktigt att fylla på depåerna. Men att dricka överdrivet mycket för sakens skull har inga bevis för att det hjälper.

Här kan du läsa mer om att dricka vatten när du är sjuk.

Varför är det bra att dricka mycket vatten?

Vatten är vitala i flera av kroppens funktioner. Enligt Livsmedelsverket påverkas bland annat ämnesomsättningen , ledfunktionen samt slemhinnor och luftvägar av mängden vatten i kroppen.

Så, det är bra att dricka mycket vatten eftersom att det (till viss del) kan förebygga vissa problem som orsakas av uttorkning i kroppen. Givetvis innebär detta dock inte att man ska dricka alltför mycket heller. Lagom är alltid bäst!

Så drar du ner på saltet – 3 knepBrand logo
Så drar du ner på saltet – 3 knep

Annons