Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ingenjören Sofie Allert: "Alger har en stor outnyttjad potential"

01 aug, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Sofie Allert står vid kusten
Alger kan ersätta skadliga produkter i hudvårdsprodukter, användas i batterier och förbättra solceller. Enligt ingenjören Sofie Allert – som är månadens utvalda profil i augusti – är alger framtidens råvara.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gröna, slemmiga klumpar som vi rynkar på näsan åt – eller framtidens råvara? Alger är på tapeten på många sätt. Vi simmar inte bara runt bland dem under våra svalkande sommardopp, de anses också ha stor potential att kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. Kanske smörjer du redan ansiktet med dem? 34-åriga Sofie Allert beskriver sig som alg- och tekiknörd och driver Swedish Algae Factory ­utanför Göteborg, som odlar kiselalger och utvinner algskal i ett 2 300 kvadratmeter stort växthus.

Vad är så speciellt med alger?

– Att det finns så många olika unika arter av alger som kan bidra till ett mer hållbart samhälle på olika sätt. Kiselalger, som vi jobbar med, är evolutionärt konkurrenskraftiga tack vare deras skal, vilket vi utvinner och ­kommersialiserar, säger Sofie Allert.

Hur fann du kärleken till alger?

– Genom mitt kandidatarbete om alger när jag läste bioteknik på Chalmers. Jag insåg att alger har en stor outnyttjad potential att kunna bidra till hållbara produkter i en rad olika ­industrier.

Annons

Vad kan alger användas till?

– Materialet som vi utvinner från kiselalger används i dag i stället för skadliga kemikalier i hudvårdsprodukter, men har även bland annat potential att användas för att öka lagringskapaciteten i ­batterier samt förbättra solceller och sårvårdsprodukter. Majoriteten av ­industrier som producerar fysiska produkter kan dra nytta av alger.

3 tips för att ta hand om både hud och miljöBrand logo
3 tips för att ta hand om både hud och miljö

Vad gör produktionen ­hållbar?

– Alger växer snabbt och kan odlas med hjälp av avfallsvatten och/eller saltvatten. Kiselalger producerar minst 20 procent av allt syre på jorden, vilket gör dem ­väldigt speciella, enligt mig i alla fall!

Finns det några fördomar om alger som du vill slå hål på?

– Många ser stora slemmiga sjögräs framför sig, men en stor del av algerna som finns, inklusive de vi jobbar med, är mikroorganismer och därmed väldigt små.

Vad är din relation till havet?

– Jag älskar havet och allt som har med vatten att göra! Jag är gammal simmare och i dag är dykning och båtlivet stora intressen.

Mitt MåBra-tips

– Att vistas mycket ute i naturen och umgås med nära och kära.

Foto: Privat

Annons